Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mutya Buena

ROSA ISABEL MUTYA BUENA (1985. május 21. London – ) művésznevén Mutya Buena angol énekes és dalszövegíró. Sugababes egyik alapítója volt egészen 1998-2005-ig amíg ki nem lépett. 2007-ben jelent meg a Real Girl albuma. 2012-ben hivatalosan is úra összeállt az eredeti Sugababes MKS néven.
Családjával együtt jelenleg Kingsburyben, London Brent kerületében lakik. Édesapja fülöp-szigeteki, édesanyja ír, negyedrészt kínai, negyedrészt spanyol. A Kingsbury Középiskolában tanult. Neve tangalog eredetű, jelentése múzsa. Öt fiutestvére Bayani, Charlie, Chris, Danny és Roberto) és két huga Ligaya és Dalisay) van. Harmadik huga, Maya, 2002-ben meghalt, és a Three albumon a Maya szám neki állít emléket. 2005. március 23-án megszületett első gyermeke, Tahlia-Maya Buena, kinek apja Mutya barátja, Jay. Egyes hírek szerint miatta hagyta ott az együttest. Testvére emlékére nevezte el gyermekét Tahlia-Mayának.

SUGABABES (1998-2005)

Keisha és Mutya az általános iskolában ismerkedtek meg és nagyon jó barátnők voltak. 1998-ban egy szórakozóhelyen találkoztak először Siobhan Donaghyval. Kezdetben még csak Keisha és Mutya dolgozott együtt a menedzserrel, de a menedzser úgy vélte, jobb lenne egy harmadik tag is. Ekkor jött képbe Siobhan. A Sugababes név Keisha akkori nicknevéből származik (sugar baby) Az első albumuk 2000. végén jelent meg One Touch címmel abból négy kislemez jelent meg. 2001-ben történt az első tag csere Siobhan lépett ki Mutya mai napig tartja vele a kapcsolatott. A második felállással három album jelent meg [Angels with Dirty Faces, Three és Taller in More Ways] a negyedik album megjelenés után pár hónappal később kilépett.

SZÓLÓ KARRIER (2005-2011)

Miután 2005 decemberében otthagyta a Sugababes-t, Buena elkezdett saját albumának anyagán dolgozni. Oldala a MySpace-en április 25-én indult, és arra használja, hogy tartsa a kapcsolatot rajongóival. Olyan demo számok is elérhetőek innen, melyek egyes vélemények szerint legújabb albumán is szerepelni fognak. Közéjük tartozik a Love Story, a 2 the Limit, a Wonderfull, a Darkside, a Suffer for Love, a Sunshine és az Addiction, bár eddig csak kettő jelent meg lemezen. Mióta szólókarrierjén dolgozik, számos zenésszel játszott együtt, mint például a Tah Mac, MC, Viper, George Michael és Groove Armada, Amy Winehouse. 2009-ben amikor Keisha-t kirúgták azt nyilatkozta: 'Keisha nélkül a Sugababes-nek vége van' amikor olyanonak pletykáltak Keisha-ról 'zsarnok' Mutya kiállt mellette és tagadta, hogy Keisha olyan lenne. Mutya szerint Heidi-nak Keisha-val kellett volna mennie de Heidi inkább maradt de Mutya elmondása szerint ezzen egy kicsit sem lepődött meg.

MKS (2011-2017)

2011. végén hírek szóltak, hogy az eredeti Sugababes visszatér de nem erősítették meg. Olyan pletykák is felmerültek, hogy a jelenlegi Sugababes tagok repülnek és az eredeti tagokkal folytatják tovább de ezt később tagadták az jelenlegi tagok. Úgyanakkor megerősített hírek szerint visszatérést tervezi az eredeti Sugababes csak más névet mert a név jelenleg foglalt. 2012. áprilisban jelentették be, hogy a csapat aláírta a Polydor Records-sal lemez szerződést. 2013. nyarán megjelent Flatline daluk. Az új album 2015-ben jelenik meg.

EGYÉNI PROJEKTEK ÉS VISSZATÉRÉS A SUGABABESBE (2017-)

2017 márciusában Buena saját ügynökséget alapított a barátokkal. Az ügynökség neve Color of Music. 2018-ban Buena szerepelt a “Game Over” című pályán Rockwell, JSTN és Rico Flames társaságában. A videoklipben is szerepelt. A Buena különféle televíziós projekteket is elkezdett. Az MTV Just Tattoo of Us című epizódjában tűnt fel, és az E4-en a Celebs Go Dating 5. sorozatában szerepelt. 2019-ben a Celebrity Coach Trip negyedik sorozatában jelent meg Lisa Maffia mellett.
2019 szeptemberében Buena visszanyerte a Sugababes névhez fűződő jogokat, és csatlakozott az együtteshez az eredeti tagok, Keisha Buchanan és Siobhan Donaghy mellett. Felléptek egy DJ Spoony album egyik számában, és megerősítették, hogy 2020-ban tervezik új anyagok és turnék kiadását. A terveket később felfüggesztették a COVID-19 járvány miatt. 2019-ben minden idők legjobb lányzenekar-tagjai között a 2. helyet foglalja el, csak a második az amerikai énekesnő, Beyoncé mögött.
2020 februárjában a londoni székhelyű Electric Pineapple pop-duóval együttműködve jelentette meg a "Black Valentine" című kislemezt, amelyről hitelt ír. Később abban az évben érdeklődött egy R&B album kiadása iránt.

Albumok

Videók

2007: Real Girl
2007: Song 4 Mutya (Out of Control)
2007: Song 4 Mutya (Out of Control) (alternate version)
2007: Just a Little Bit
2007: B Boy Baby

2008: With You
2009: Fallin'
2011: Give Me Love
2011: Give Back

2018: Game Over (L€GACY featuring Mutya Buena, RockwellXL, JSTN, Rico Flames)
2020: Black Valentine (with Electric Pineapple)

 

Menüpontok

Real Girl (2007)

Cikkek: 6

Cikkek

Diszkógráfia

2019.10.17